Van Menno

Twaalf jaar geleden vertrok Menno 't Hoen naar Frankrijk om daar de geheimen van echt Frans brood te leren kennen. Hij wilde brood leren bakken zonder kleur- en smaakstoffen en zonder chemische trucjes. Na een professionele bakkersopleiding in Rouen, ging hij werken bij Basil Kamir, één van de beste bakkers in Parijs. Daar leerde hij desembroden bakken met op molenstenen gemalen biologisch meel, in een houtgestookte steenoven uit 1912. Hier krijgt brood nog tijd om te rijzen, soms wel 24 uur lang, waardoor de van nature in het meel aanwezige aroma's de kans krijgen zich volledig te ontwikkelen. Door het bakken op de stenen vloer van de oven krijgt het brood een karakteristieke, dikke korst die niet alleen knapperig is maar het brood ook beschermt tegen uitdrogen.
 

“Het is precies 11 jaar geleden dat ik met een mand vers gebakken broodjes de trappen van restaurant Parkheuvel in Rotterdam op liep. Mijn hart bonsde in mijn keel. Dit was het moment van de waarheid. Nu zou de  grote Cees Helder zijn oordeel vellen over het brood waar ik in Parijs verliefd op was geworden. Dat ik nu zelf in Rotterdam had gebakken. En dat beter was dan al het brood dat ik in Frankrijk had geproefd. Dat vind ik  trouwens nog steeds" aldus Menno.

Onhandig duwde hij de zware glazen deur met mijn elleboog open. Boven aan de trappen ontmoette hij een vriendelijke man, aan wie Menno vroeg of hij het brood dat Menno bij zich had in de keuken zou willen laten  proeven. Er verscheen een glimlach op zijn gezicht en hij zei dat zeker te zullen doen. Pas later ontdekte Menno dat deze vriendelijke man Cees Helder zelf was.

Herman den Blijker was makkelijker te herkennen. Zijn Saab Cabrio (toen nog) stond dubbel geparkeerd voor Foody’s op de Nieuwe Binnenweg en Menno liep dapper naar binnen met een desembrood in zijn ene, en een stokbrood in zijn  andere hand. Herman en IJsbrandt vlogen op hem af en scheurden de broden bruut uit elkaar. Hun hoofden verdwenen er zowat in en na de geur van de kruim te hebben opgesnoven, propten ze hun monden vol. Enkele seconden later brulde Herman Menno's oor: “bwoe mij ur moaghen pfwintug”.

 Zo is het begonnen. Met twintig broden voor Herman.”

 In De Kazerie vindt u verschillende broden vanMenno terug

  • Desem breekbrood

  • Desem meergranen

  • Desembol met walnoten

  • Rustiek stokbrood

Ook kunt u het brood onafgebakken meenemen, het brood is dan wel 100% gaar, alleen de korst moet nog even gekleurd en knapperig worden bij u thuis, dit gaat in slechts 8 minuten in een voorverwarmde oven op 200  graden.

 
brood-van-menno.jpg